פוסט

האם הייבוא המקביל חוקי?

Avatar עו"ד סער גרשוני 28 ספט 2023
single
שתף

יבוא הוא פעולה מסחרית בינלאומית, במסגרתה סחורות וטובין שונים, נכנסים ויוצאים ממדינות רחוקות וקרובות ומועברים ממקום למקום בעולם.

היבואן הוא הגורם אשר שמכניס את הטובין לתחום הגאוגרפי והשיפוטי של המדינה.

היבואן הרשמי הוא הגורם אשר מייבא טובין לישראל ביבוא רשמי, לאחר שהוא מתקשר בחוזה מיוחד אל מול יצרנים בעלי זכויות במותג מחוץ לגבולות המדינה.

לצד היבואן הרשמי, פועלים יבואנים נוספים במשק, ומייבאים ביבוא מקביל את אותם הטובין.

היבואן המקביל לא קונה את הטובין מבעל הזכות המקורית באופן ישיר, אלא רוכש אותם מספקים אחרים – סוכני משנה של היצרן, סיטונאים, באופן מזדמן, וכולי.

האם יבוא מקביל הוא חוקי?

בית המשפט קבע זה משכבר שהייבוא המקביל הוא חוקי ויותר מכך, הוא גם רצוי, מאחר והוא פותח את השוק לתחרות כלכלית, מביא להורדת מחירי המוצרים, להורדת יוקר המחייה, ומונע מונופולים.

בתי המשפט מבקשים לעודד ולהמריץ יבוא מקביל ופעמים רבות דוחים תביעות שמוגשות על ידי יבואנים רשמיים הטוענים שהיבואן המקביל מפר קנין רוחני וסימני מסחר של הטובין המיובאים על ידו.

פסיקה כזו מגלמת את האינטרס לסחר חופשי, האינטרס להוריד את יוקר המחייה, לעודד תחרות ופיתוח כלכלי, ולמנוע מונופול וריכוזיות על ידי יבואן בלעדי. כמו כן פסקי הדין ברוח הזו מדגישים את זכות היסוד לחופש העיסוק.

עם זאת, קיימים סייגים והגבלות ברורות על יבוא מקביל. היבוא המקביל צריך להיות אך ורק יבוא של מוצר מקורי, עליו להתנהל באופן הוגן, בתום לב ובכפוף לדין ולחוק.

באתר זה תוכלו למצוא סקירה משפטית עדכנית בנושא הייבוא המקביל לישראל וממנה, פרי עטו של עורך הדין סער גרשוני, מחבר הספר סוגיות משפטיות בדיני ייבוא מקביל, שיצא לאור בשנת 2022.